Salata cu linte beluga, morcov si sfecla – un festin de sanatate

Salata cu linte beluga, morcov si sfecla – un festin de sanatate, 1, Bioshops.ro

„Nu am timp sa stau ore in sir in bucatarie!” – ti se pare cunoscut? Sper ca nu te citez chiar pe tine, dar, chiar daca nu esti cel mai bun prieten cu bucataria, sunt sigur ca incerci sa schimbi asta, altfel nu ai fi aici, citind acest articol.

Am auzit o multime de scuze cand vine vorba de mancarea sanatoasa: „sunt la birou, iar mancarea din zona nu e tocmai buna” sau „prefer sa comand mancare si sa imi folosesc timpul altfel.”

Dar cand vine vorba de salate, aceste scuze nu stau in picioare, pentru ca se prepara rapid, sunt sanatoase si pot fi pregatite cu o seara inainte, astfel incat sa le ai la birou a doua zi.

Si sa nu uitam de celebra intrebare: „bine, bine, dar langa salata ce pui?”

Raspunsul este simplu: nimic! Salata poate fi, fara nicio problema, un fel principal de mancare din care poti obtine toate categoriile de nutrienti de care ai nevoie. Daca tii musai sa ai si carne in salata, orienteaza-te catre o carne slaba si in cantitati mici. Dar nu e cazul salatei de azi.

Salata de azi, la fel ca toate retetele pe care le pregatesc, este bine echilibrata din punct de vedere nutritiv. Are proteine, carbohidrati complecsi (adica buni, nu confunda cu carbohidratii simpli), grasimi sanatoase, vitamine si minerale.

Acestea fiind…scrise, hai sa vedem de ce ai nevoie pentru a prepara salata.

Ingrediente

Am mai spus-o si cu alte ocazii – fii creativ, e o joaca, daca nu ai un ingredient, gaseste un inlocuitor, nu te repezi la magazin inainte de a verifica ce ai in casa deja. S-ar putea sa gasesti utilitate, in sfarsit, la alimente pe care le ai de ceva vreme in camara si nu ai gasit niciodata ocazia sa le folosesti.

Salata cu linte beluga, morcov si sfecla – un festin de sanatate, 2, Bioshops.ro

Pentru salata:

  • Linte Beluga – 100g/salata maxim, pentru mine a fost mult 100g. E foarte satioasa lintea, e baza salatei.
  • Morcovi – 2 morcovi de marime medie, curatati si taiati rondele. Adauga o nota dulce salatei tale.
  • Sfecla – o sfecla medie, taiata in cubulate. Aduce o culoare vibranta si are o dulceata naturala, placuta. O vom coace, impreuna cu morcovul, iti explic mai jos.
  • Ceapa rosie – aici depinde de tine cat si cum. Eu am folosit si ca decor, dar si in salata, tocata marunt, pentru un plus de savoare.
  • Patrunjel – o mana, tocat marunt, pentru un plus de prospetime si de gust. Leguminoasele fac echipa buna cu patrunjelul.

Pentru dressing:

Cum se prepara?

Gateste mai intai lintea beluga: spal-o intr-un jet de apa, apoi pune-o la fiert conform instructiunilor de pe ambalaj. Las-o la fiert pana devine moale, dar inca ferma. In general 20 de minute sunt suficiente. Scurge-o intr-o strecuratoare si las-o la racit.

Coace morcovii si sfecla: preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Curata morcovii si taie-I rondele, iar sfecla cubulete. Sau cum iti place tie, nu e o regula. Stropeste-le cu un pic de ulei de masline, sare si piper. Daca vrei si ai la indemana, poti folosi si oregano uscat. In 15-20 de minute ar trebui sa fie gata, cat sa se inmoaie putin si sa scoata in evidenta si mai mult gustul dulceag.

Toaca ceapa marunt: daca tii la decor, la aspect, pastreaza cateva feliute subtiri si aseaza-le la final peste salata.

Pregateste dressingul: intr-un bol mic amesteca pana la omogenizare uleiul de masline, otetul de mere, mustarul si un varf de sare.

Toarna dressingul peste salata  si amesteca usor, ca sa nu se zdrobeasca ingredientele.

Ce zici, a fost greu? E simpla, gustoasa, plina de nutrienti si satioasa.

Ce beneficii imi aduce?

Lintea Beluga este o sursa excelenta de proteine vegetale si de fibre care sprijina microbiomul si digestia.

Morcovii, printre multe altele, ajuta la mentinerea sanatatii ochilor si a pielii.

Sfecla are proprietati detoxifiante, combate stresul oxidativ, ajuta la reducerea inflamatiei in organism.

Patrunjelul, nu adauga doar aroma, ci si o multime de vitamine.

Uleiul de masline este bogat in grasimi sanatoase, care ajuta la protejarea inimii. Otetul de mere ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si imbunatateste digestia.

Dar ma simt nevoit sa ma repet, am mai spus-o si in alte articole. E nevoie de consecventa, de rabdare, nimic nu se intampla peste noapte. Un stil de viata sanatos nu se construieste dintr-o singura masa.

Pofta buna! Nu uita, sanatatea este o alegere pe care o faci zi de zi!

RELATED ARTICLES