Painea a ocupat intotdeauna un loc central in alimentatia noastra.
Nu este doar un aliment de baza, ci si un simbol al ospitalitatii si traditiei in cultura romaneasca. Cel putin, asa a fost perceputa in memoria colectiva. Din pacate, marile lanturi de hipermarketuri “ne-au ajutat” sa uitam rapid ce a insemnat painea in cultura noastra, si ne ofera la raft o multitudine de variante una mai nesanatoasa ca alta, cu singurul scop de a genera profituri tot mai mari.
Astfel, painea, care odinioara era pura si naturala, a devenit un produs mai degraba artificial decat un aliment sanatos. Cu greu mai poti gasi la raft o paine care sa nu contina o lista interminabila de ingrediente, inclusiv zahar cat cuprinde, aditivi si conservanti alimentari. Ce mai…chimie curata!
Dar, desigur, ca intotdeauna vorbim de alegeri. Asadar, de ce sa ne limitam la aceste optiuni nesanatoase, cand cu un minim efort putem sa preparam painea acasa, folosind ingrediente pe care le putem controla?
Hai sa iti povestesc cat de simplu e. Astazi iti propun o reteta de paine cu maia, integrala, cu seminte de in.
Am folosit un aparat de paine, “am trisat”. Nu am compromis insa cu nimic calitatea si gustul painii. Ci doar am salvat timp. Stiu ca si pentru tine timpul e important, si pregatira painii dupa metoda clasica nu e un obiectiv tocmai usor de realizat zilnic, sau o data la 2-3 zile in functie de ce cantitate de paine consumi.
Daca nu ai deja un aparat de facut paine, iti recomand sa iti cumperi unul. Eu il consider o investitie buna, de 2 ani de cand il am nu mai cumpar paine de la magazin decat in cazuri exceptionale. In tot acest timp am incercat nenumarate combinatii de ingrediente – paine cu faina de secara, cu faina de spelta, cu diferite tipuri de seminte, cum ar fi seminte de chia, de floarea soarelui, de dovleac, sau mixuri de seminte. Rezultatul a fost intotdeauna mai mult decat multumitor.
Cuprins
Ingrediente paine cu faina integrala si maia
Din cantitatile de mai jos vei putea pregati o paine de 750g.
- 305 ml apa
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui Rapunzel
- 1 lingurita rasa de sare
- 195g faina alba ecologica tip 550 Dennree
- 300g faina integrala de grau bio Dennree
- 4g sau o lingurita de drojdie uscata bio Rapunzel
- 15g sau o lingura cu varf de maia Biovegan
- 2 linguri de seminte de in bio Dennree
Mod de preparare paine integrala de casa cu maia
Dupa cum ziceam – am folosit o masina de copt paine. Si odata cantarite ingredientele treaba ta se cam termina. Va face aparatul toata treaba pentru tine, de la framantat, la dospit si copt.
Nu “trisezi” cu nimic, am exagerat cand am spus asta mai sus. Painea va iesi foarte buna si efortul depus de tine va fi minim. Tot ce trebuie sa faci este sa adaugi ingredientele in cuva aparatului fix in ordinea in care sunt listate mai sus, si in aproximativ 3 ore painea e gata. Cu o mica remarca – semintele de in adauga-le un pic mai tarziu, cam la 10-15 minute dupa ce ai pornit aparatul si a inceput framantarea. Aparatul pe care il folosesc eu ma anunta cand e timpul sa adaug semintele. Motivul e simplu – semintele in general absorb o cantitate semnificativa de apa. Daca sunt adaugate de la inceput, pot trage umiditatea din aluat si in acest fel pot afecta consistenta aluatului. Adaugandu-le mai tarziu, te asiguri ca aluatul are deja o baza bine hidratata.
Cam asa arata la final, voilà!
Beneficii paine cu faina integrala si seminte
Painea integrala cu maia si seminte de in nu este doar gustoasa, ci aduce si beneficia pentru sanatate. Faina integrala este foarte bogata in fibre, care ajuta la digestie si mentin senzatia de satietate. Maiaua contine probiotice naturale care sprijina sanatatea intestinala, iar seminitele de in sunt bogate in acizi grasi omega-3 si pot ajuta la reducerea colesterolului rau (LDL). Si multe alte beneficii, aici ai doar un rezumat. Dar desigur, nu exagera cu cantitatile, e valabil la orice, nu doar la paine.